Frisörutbildning

Frisörutbildningen hos Styleeducation

Förkunskaper som krävs för att läsa kursen: Grundläggande svenska eller svenska som andraspråk (delkurs 4) eller motsvarande språkkunskaper.

Vår frisörutbildning ges under 62 veckor, vilket innebär två och en halv termin. Här kommer du att få allt som krävs för att ta ditt del- och gesällprov och för att kunna arbeta som behörig frisör. Vi följer marknadens hårtrender och nyheter så att du som student alltid hålls uppdaterad med det senaste inom produkter, tekniker och styling. Här får du en gedigen frisörutbildning som innehåller allt från klassiska och tidlösa grepp till moderna hår som följer modets alla nycker.

Utbildningen består av flera kurser som betygssätts under utbildningens gång.

Utbildningen vänder sig till dig som vill arbeta som frisör. Utbildningen kräver inga förkunskaper inom frisöryrket, vi lär dig allt från grunden.

Inför din kursstart måste ett material-/verktygskit införskaffas.

Detta sker med eget ansvar utifrån en lista som skolan ansvarar för. På denna lista får du förslag på två leverantörer som du kommer att få handla av. Säljarna på dessa företag är kunniga på området och kommer även kunna ge dig prisförslag på de olika verktygen. Dem kommer Även förbereda fullständiga kit att köpa till rabatterade priser. Kostnaden för kitet är beroende på vilka verktyg du väljer att köpa med start från ca 6500kr och måste bland annat innehålla dockhuvuden (med äkta hår), fön, plattång och saxar. Största fördelen med detta är att du redan innan kursstart får kunskaper kring ditt kommande yrke och lär dig vårda och värna om dina verktyg.

Var hålls frisörutbildningen?

Frisörutbildningen sker på plats i skolans lokaler på Palmfeltsvägen 5 i Globen. Tiderna är måndag-fredag. Teori varvas med praktiskt arbete på docka, frivilliga modeller eller kunder. Man kommer även befinna sig på skolans inarbetade elevsalong 1-2 dagar i veckan.

Vi har elever från hela Stockholmsområdet och även från andra orter i landet. Det är en stor mix av åldrar, kön och etnicitet vilket bidrar till en väldigt bra atmosfär på skolan.

Vad består utbildningen av?

Frisörutbildningen består av totalt 1500 gymnasiepoäng. Eleverna läser enbart hantverksämnen, 9 kurser. Inledningsvis arbetar eleven på docka, övar praktiska moment och lär sig hantera sina redskap. Även salongslära och kundbemötande, konsultation, vett och etikett tas upp i flera moment. Det finns alltid en eller flera utbildade yrkeslärare till hands för vägledning.

Efter c:a 2.5- 3 månader då läraren gått igenom allt praktiskt och teoretiskt, slussas eleven ut till kundmottagningen. På salongen svarar eleven i telefon, tar emot bokningar och behandlar kunder och går vanligt förekommande arbete på en salong. Läraren är alltid på plats och vägleder i salongen och ska godkänna det arbete som ska utföras på kund både innan arbetet påbörjas och det färdiga resultatet.

Övrig information om utbildning inom frisöryrket

Eleverna är lediga under alla röda dagar.

Vad händer i slutet av frisörutbildningen?
De sista 10 veckorna av utbildningen, går eleven APL
(arbetsplatsförlagt lärande).

Efter genomförd frisörutbildning kan du

  • Arbeta som egen företagare/hyra stol
  • Arbeta som anställd
  • Erbjuda professionella håruppsättningar till fest- och
    vardagssituationer
  • Behörig att göra delprov inför gesällprovet

Läs mer om allt gällande del- och gesällprov på följande länk;
https://www.frisorforetagarna.se/utbildning/allt-om-del-och-gesaellprov/

Kursstarter till frisörutbildningen sker 4 gånger per år. Januari, Mars, Augusti och Oktober.

Så ansöker du

Du ansöker via din vuxenutbildnings hemsida till aktuell kursstart.
Du hittar direktlänkar till de kommuner som vi har en direktkommunikation med under fliken ”För SYV”.

Hittar du inte din hemkommun bland länkarna söker du via någon av de kommuner som vi har länkat till. När du sen fyllt i hela din ansökan ska du förmedla/skriva ut den till din hemkommuns komvux - för att de ska kunna besluta om du får gå utbildningen eller ej.

Det är din hemkommun som fattar beslut om utbildningen.

Skulle du behöva hjälp med att hitta till ansökan hos din hemkommun är det bara att ta kontakt med oss på skolan.

emma-blond-styleeducation

Extra info

Funderar du på att bli frisör så bör du vara kreativ och social. Du bör tycka om att jobba med människor i olika situationer och vilja utföra praktiska moment som klippning, styling, färgning samtidigt som du arbetar med gott kundbemötande.

Yrket går ut på att vara kreativ och skapande. Det kan vara glamoröst ibland, riktigt roligt, men det kan även vara tungt då du står upp i långa dagar. Du måste även vara social och trevlig när det kommer till att bemöta dina kunder.

Tycker du att detta låter som en intressant och rolig bransch så är det nog något för dig. Hos oss får du en bra grund för att lyckas inom frisörbranschen.