Frisörutbildning

Frisörutbildningen hos Styleeducation

Vår frisörutbildning ges under 62 veckor, vilket innebär två och en halv termin. Här kommer du att få allt som krävs för att ta ditt del- och gesällprov och för att kunna arbeta som behörig frisör. Vi följer marknadens hårtrender och nyheter så att du som student alltid hålls uppdaterad med det senaste inom produkter, tekniker och styling. Här får du en gedigen frisörutbildning som innehåller allt från klassiska och tidlösa grepp till moderna hår som följer modets alla nycker.

Utbildningen består av flera kurser som betygssätts under utbildningens gång.

Utbildningen vänder sig till dig som vill arbeta som frisör. Utbildningen kräver inga förkunskaper inom frisöryrket, vi lär dig allt från grunden.

Inför din kursstart måste ett material-/verktygskit införskaffas.

Detta sker med eget ansvar utifrån en lista som skolan ansvarar för. På denna lista får du förslag på två leverantörer som du kommer att få handla av. Säljarna på dessa företag är kunniga på området och kommer även kunna ge dig prisförslag på de olika verktygen. Dem kommer Även förbereda fullständiga kit att köpa till rabatterade priser. Kostnaden för kitet är beroende på vilka verktyg du väljer att köpa med start från ca 6000kr och måste bland annat innehålla dockhuvuden (med äkta hår), fön, plattång och saxar. Största fördelen med detta är att du redan innan kursstart får kunskaper kring ditt kommande yrke och lär dig vårda och värna om dina verktyg.

Var hålls frisörutbildningen?

Frisörutbildningen sker på plats i skolans lokaler på Palmfeltsvägen 5 i Globen. Tiderna är måndag-fredag. Teori varvas med praktiskt arbete på docka, frivilliga modeller eller kunder. Man kommer även befinna sig på skolans inarbetade elevsalong på Odengatan 33 i centrala Stockholm 1-2 dagar i veckan.

Vi har elever från hela Stockholmsområdet och även från andra orter i landet. Det är en stor mix av åldrar, kön och etnicitet vilket bidrar till en väldigt bra atmosfär på skolan.

Vad består utbildningen av?

Frisörutbildningen består av totalt 1500 gymnasiepoäng. Eleverna läser enbart hantverksämnen, 9 kurser. Inledningsvis arbetar eleven på docka, övar praktiska moment och lär sig hantera sina redskap. Även salongslära och kundbemötande, konsultation, vett och etikett tas upp i flera moment. Det finns alltid en eller flera utbildade yrkeslärare till hands för vägledning.

Efter c:a 2.5- 3 månader då läraren gått igenom allt praktiskt och teoretiskt, slussas eleven ut till kundmottagningen. På salongen svarar eleven i telefon, tar emot bokningar och behandlar kunder och går vanligt förekommande arbete på en salong. Läraren är alltid på plats och vägleder i salongen och ska godkänna det arbete som ska utföras på kund både innan arbetet påbörjas och det färdiga resultatet.

Övrig information om utbildning inom frisöryrket

Eleverna är lediga under alla röda dagar. Under 4 veckor på sommaren får eleverna kombinera ledighet med eget arbete hemma då ett projektarbete skall lämnas in. Det finns även studiedagar, på dessa kan eventuell missad tid tas igen om det behövs.

Vad händer i slutet av frisörutbildningen?

De sista 10 veckorna av utbildningen, går eleven APL (arbetsplatsförlagt lärande). Det är av vikt att man befinner sig på en salong som följer kollektivavtal, har hängavtal med handels och innehar gesällbrev. För er som reser långväga kan praktikplats erbjudas på hemort. Detta måste då ske i samråd med ansvarig lärare/skolledare för att säkerställa kvaliteten. Innan eleven för sitt gesällbrev ska denne även arbeta 3000 timmar (motsvarande 1 ½-2 år) som trainee. Detta gäller enbart vid anställning. Skulle man starta eget och eventuellt hyra stol är det 10.000 timmar (motsvarande 6 år) som gäller innan man för boka tid för gesällprovet. Mer information om gesällen och godkända salonger finns att läsa på  frisor.se/utbildning/att-bli-frisor och handels.se/schysstalistan

Kursstarter till frisörutbildningen sker 4 gånger per år. Januari, Mars, Augusti och Oktober.

När man vill göra en ansökan bokar man antingen en tid med oss på skolan eller så går man in på sin hemkommuns webbsida för att söka efter aktuell kursstart. Skulle det vara så att vi inte har en direktkommunikation med just din hemkommun kontakta då skolan så hjälper vi dig med din eventuella ansökan.

emma-blond-styleeducation

Extra info

Funderar du på att bli frisör så bör du vara kreativ och social. Du bör tycka om att jobba med människor i olika situationer och vilja utföra praktiska moment som klippning, styling, färgning samtidigt som du arbetar med gott kundbemötande.

Yrket går ut på att vara kreativ och skapande. Det kan vara glamoröst ibland, riktigt roligt, men det kan även vara tungt då du står upp i långa dagar. Du måste även vara social och trevlig när det kommer till att bemöta dina kunder.

Tycker du att detta låter som en intressant och rolig bransch så är det nog något för dig. Hos oss får du en bra grund för att lyckas inom frisörbranschen.